Tanglewood House 2 by Schwartz/Silver Architects

Totally called that this was an architect’s house when I saw it. This particular house was built by Warren Schwartz of Schwartz/Silver Architects. In plan, it’s a simple 17 foot by 90 foot rectangle; in section, half the house is cantilevered while the other half conforms to the slope of the site. The design is structurally dramatic, but looks oddly neutral on site, especially in the snow. The steel that enables the house to cantilever, also allows the house to flex: if you’re hanging out in the living room while the 65-pound poodle starts jumping around, you’re likely to feel the floor reverberate. But the concrete basement buried in the hill provides more than enough counterweight for the cantilever, enough for five dozen people to occupy the living room with “several thousand pounds on the roof.”

Alex

2 Comments Tanglewood House 2 by Schwartz/Silver Architects

  1. J Dubbs January 19, 2011 at 8:49 PM

    beautiful – though, i’m not sure if i could live in a house like that.

  2. Dea January 21, 2011 at 9:26 AM

    I would love a house like this as a getaway place, modern yet in a wide open space. Very nice, I like its clean lines, sharp edges and clearly demarcated spaces. This appeals to this side of me. Some place to go and clear one’s head. A minimalist approach to decor would be necessary in a space like this, no clutter.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *